DE INSPECTIE VAN WINDTURBINES MET EEN DRONE

november 21, 2014

Hoe inspecteer je een windturbine met een hoogte van zo’n honderd meter? Zet een drone in. 

De op RDM gevestigde Dutch Drone Company inspecteert met zijn drones windturbines op land en op zee. Op dit moment werkt het bedrijf samen met verschillende partijen op RDM aan slimme software om de inspectie nog eenvoudiger én nauwkeuriger te maken. Willem Jan Boer: “Tot nu toe werden windturbines geïnspecteerd door middel van rope acces, gespecialiseerde inspecteurs die de windturbines in klimmen. Op dat moment ben je bij inspectie afhankelijk van de bevindingen van één persoon. Met de drone kunnen we beelden maken die de opdrachtgever live mee bekijkt of ontvangt op sd-kaart. Foto, film, 3d, infrarood of juist gasdetectie bij inspecties in de industrie: we kunnen verschillende soorten opnames maken.”

UITBREIDING VAN DE DRONE

Daar komt binnenkort een uitbreiding op. “We bekijken met een paar bedrijven hoe we automatische beeldherkenning kunnen ontwikkelen. Vliegen op zee is niet eenvoudig, daarom kan het handig zijn als een drone zelf een wiek herkent en erheen vliegt. Maar we zoeken ook naar mogelijkheden voor de drone om schade automatisch te herkennen.”

inspectie_windturbine_drone_dutchdronecompany2_1920x1080-958x539

SAMENWERKING MET ANDERE BEDRIJVEN OP RDM

Dutch Drone Company bestaat inmiddels drie jaar en ontwikkelt zich in een onophoudelijk tempo. Een must in deze branche, als het aan Willem Jan ligt. “De ontwikkelingen gaan snel in ons vakgebied. Daarom is het juist belangrijk om met elkaar op te trekken op RDM. We werken nu met Jules Dock aan het windturbineproject en samen met Genuine ontwikkelden we een techniek om voorraden in warehouses te controleren.”

Dutch Drone Company zet zijn drones overigens niet alleen in voor industriële inspecties. Crowd control, reddingsacties, brandbestrijding: de toepassing van de drone is breed. Eerder dit jaar waren de drones nog een onderdeel van de openingsshow van de RWG terminal. Willem-Jan: “En heb je de Nieuwe Wildernis gezien? Daar zitten ook beelden in die met onze drones zijn geschoten.”